Informacje szczegółoweOPIS DZIAŁANIASumicidin 050 EC jest insektycydemw formie koncentratu do sporządzania emulsji wodnejodziałaniu kontaktowym i żołądkowym. Przeznaczony jest do zwalczania szkodnikówssących i gryzących w roślinach rolniczych i warzywniczych. Na roślinie działa
powierzchniowo.
Środek przeznaczony do stosowania przy użyciu samobieżnego lub ciągnikowego
opryskiwacza polowego.
STOSOWANIE ŚRODKA
Pszenica ozima, pszenżyto ozime mszyceMaksymalna / zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 0,25 l/ha.
Stosować w przypadku wystąpienia mszyc, nie później niż do początku fazy dojrzałości
mlecznej ziarna.
skrzypionkiMaksymalna / zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 0,25 l/ha.
Stosować od początku wylęgania się larw.
Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: 1.
Zalecana ilość wody: 300 l/ha.
Zalecane opryskiwanie: średniokropliste.
Rzepak ozimychowacz podobnik (szkodnik łuszczynowy)Maksymalna / zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 0,25 l/ha.
Opryskiwać przed złożeniem jaj przez chrząszcze, zgodnie z sygnalizacją.
słodyszek rzepakowy Maksymalna / zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 0,25 l/ha.
Opryskiwać po wystąpieniu chrząszczy na plantacji, w fazie paka kwiatowego zgodnie
zsygnalizacją.pryszczarek kapustnik(szkodnik łuszczynowy)Maksymalna / zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 0,25 l/ha.
Zabieg wykonać w okresie opadania płatków kwiatowych, po wykształceniu pierwszych
łuszczyn.
Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: 2.
Odstęp między zabiegami: co najmniej 14 dni.
Zalecana ilość wody: 300 l/ha.
Zalecane opryskiwanie: średniokropliste.
Kapustagłowiasta (uprawa w gruncie) Załącznik do decyzji MRiRW nr R-1218/2023d z dnia 04.12.2023 r.zmieniającej zezwolenie MRiRW nr R-41/2017 z dnia 28.03.2017 r.Etykieta środka ochrony roślin Sumicidin 050 EC 3gąsienice piętnówki kapustnicy, bielinka kapustnika i rzepnika.Maksymalna / zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 0,2 l/ha.
Opryskiwać w okresie masowego wylęgania się gąsienic.
Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: 1.
Zalecana ilość wody: 600 l/ha.
Zalecane opryskiwanie: średniokropliste.
UWAGI: 1.Środek działa skuteczniej w temperaturze poniżej 20°C. W temperaturze wyższej zabieg
wykonywać pod koniec dnia.2. W przypadku opryskiwania roślin (np. kapusta) lub szkodników (np. mszyca kapuściana)pokrytych nalotem woskowym do cieczy użytkowej dodać środek zwilżający.3.Zabieg przeciwko szkodnikom (zwłaszcza ssącym) wykonać dokładnie, aby wszystkie
części rośliny były pokryte cieczą użytkową.4.Na plantacjach kwitnących roślin, a także w bliskim ich sąsiedztwie zabieg wykonać
przed wieczorem, po zakończeniu dziennego oblotu pszczół. Nie stosować na roślinach pokrytych spadzią.
SPORZĄDZANIE CIECZY UŻYTKOWEJ Ciecz użytkową przygotować bezpośrednio przed zastosowaniem.
Przed przystąpieniem do sporządzania cieczy użytkowej dokładnie ustalić potrzebną jej ilość.
Odmierzoną ilość środka wlać do zbiornika opryskiwacza napełnionego do połowy wodą
(z włączonym mieszadłem). Opróżnione opakowania przepłukać trzykrotnie wodą,
apopłuczyny wlać do zbiornika opryskiwacza z cieczą użytkową, uzupełnić wodą dopotrzebnej ilości i dokładnie wymieszać. Po wlaniu środka do zbiornika opryskiwacza
niewyposażonego w mieszadło hydrauliczne, ciecz mechanicznie wymieszać. W przypadku
przerw wopryskiwaniu, przed ponownym przystąpieniem do pracy ciecz użytkową w zbiorniku opryskiwacza dokładnie wymieszać.POSTĘPOWANIE Z RESZTKAMI CIECZY UŻYTKOWEJ I MYCIE APARATURY Z resztkami cieczy użytkowej po zabiegu należy postępować w sposób ograniczający ryzyko
skażenia wód powierzchniowych i podziemnych w rozumieniu przepisów Prawa wodnego
oraz skażenia gruntu, tj.:–po uprzednim rozcieńczeniu zużyć na powierzchni, na której przeprowadzono zabieg,jeżeli jest to możliwe lub–unieszkodliwić z wykorzystaniem rozwiązań technicznych zapewniających biologicznądegradację substancji czynnych środków ochrony roślin, lub–unieszkodliwić w inny sposób, zgodny z przepisami o odpadach.Po pracy aparaturę dokładnie wymyć.
Z wodą użytą do mycia aparatury postąpić tak, jak z resztkami cieczy użytkowej, stosując te
same środki ochrony osobistej.
WARUNKI BEZPIECZNEGO STOSOWANIA ŚRODKA Przed zastosowaniem środka należy poinformować o tym fakcie wszystkie zainteresowane
strony, które mogą być narażone na znoszenie cieczy użytkowej i które zwróciły się o taką
informację.
Środki ostrożności dla osób stosujących środek: Nie jeść, nie pić, ani nie palić podczas używania produktu.
Nie wdychać rozpylonej cieczy użytkowej.
Unikać zanieczyszczenia skóry i oczu.
Zanieczyszczone oczyprzemyć natychmiast dużą ilością wody i zasięgnąć porady lekarza.Załącznik do decyzji MRiRW nr R-1218/2023d z dnia 04.12.2023 r.zmieniającej zezwolenie MRiRW nr R-41/2017 z dnia 28.03.2017 r.Etykieta środka ochrony roślin Sumicidin 050 EC 4Stosować rękawice ochronne oraz odzież ochronną, zabezpieczającą przed oddziaływaniem
środków ochrony roślin, oraz odpowiednie obuwie w trakcie przygotowywania cieczy
użytkowej oraz w trakcie wykonywania zabiegu.Środki ostrożności związane z ochroną środowiska naturalnego: Nie zanieczyszczać wód środkiem ochrony roślin lub jego opakowaniem.
Nie myć aparatury w pobliżu wód powierzchniowych.
Unikać zanieczyszczania wód poprzez rowy odwadniające z gospodarstw i dróg.
Unikać niezgodnego z przeznaczeniem uwalniania do środowiska. W celu ochrony organizmów wodnych konieczne jest wyznaczenie strefy ochronnej o
szerokości 15 m od zbiorników i cieków wodnych z równoczesnym zastosowaniem technik
redukujących znoszenie cieczy użytkowej podczas zabiegu o 50%.W celu ochrony stawonogów niebędących celem działania środka konieczne jest
wyznaczenie strefy ochronnejo szerokości 5 m od terenów nieużytkowanych rolniczo.
Okres od zastosowania środka do dnia, w którym na obszar, na którym zastosowano
środek mogą wejść ludzie oraz zostać wprowadzone zwierzęta (okres prewencji ): nie wchodzić do czasu całkowitego wyschnięcia cieczy użytkowej na powierzchni roślin.Okres od ostatniego zastosowania środka do dnia zbioru rośliny uprawnej (okres
karencji): Pszenica ozima, pszenżyto ozime – 28 dni
Rzepak ozimy– 42 dni Kapusta głowiasta – 7 dni