Produkt dostępny w sklepieLorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Aspernatur,
Przejdź do sklepu
Kenja 400 SC
Pobierz ulotkę
Numer autoryzacji: R-169/2019
Właściciel autoryzacji: ISK Biosciences Europe N.V._x000D_ Pegasus Park, B-1831 Diegem, Królestwo Belgii
Substancje aktywneizofetamid - 400 g
Typy Opakowańopakowania 0,2; 0,5; 1; 2; 2,5; 3; 5; 10 l HDPE, PET, współwytłaczany: PE/PA
Data Wygaśnięcia Pozwolenia15.09.2027 00:00
Data Wygaśnięcia Dystrybucji15.03.2028 00:00
Data Wygaśnięcia Użycia15.03.2029 00:00
Typ ProduktuFungicyd
ProducentISK Biosciences Europe N.V. - Królestwo Belgii
Stosowanie produktu
ROŚLINY SADOWNICZE
Dozowanie: Maksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 1,2 l/ha
Roślina/uprawa
truskawka,
Agrofagi
szara pleśń,
ROŚLINY SADOWNICZE
Dozowanie: Maksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 0,9 l/ha (0,7 l / na 10 000 m2 LWA – ściany listowia)
Roślina/uprawa
wiśnia,
Agrofagi
brunatna zgnilizna drzew pestkowych,
ROŚLINY WARZYWNE
Dozowanie: Maksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 1,0 l/ha
Roślina/uprawa
sałata głowiasta, sałata liściowa,
Agrofagi
zgnilizna twardzikowa, szara pleśń,
ROŚLINY WARZYWNE
Dozowanie: Maksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 1,0 l/ha
Roślina/uprawa
koper ogrodowy, pietruszka naciowa, szczypiorek, szczaw, szpinak,
Agrofagi
szara pleśń, zgnilizna twardzikowa,
ROŚLINY ROLNICZE
Dozowanie: Maksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 1,0 l/ha
Roślina/uprawa
rośliny przyprawowe, bazylia pospolita, oregano, szałwia lekarska, tymianek, rozmaryn, estragon, czomber ogrodowy, majeranek ogrodowy, mięta pieprzowa,
Agrofagi
zgnilizna twardzikowa, szara pleśń,
ROŚLINY ROLNICZE
Dozowanie: Maksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 0,8 l/ha
Roślina/uprawa
rzepak ozimy,
Agrofagi
zgnilizna twardzikowa,
ROŚLINY ROLNICZE
Dozowanie: Maksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 0,8 l/ha
Roślina/uprawa
rzepak jary,
Agrofagi
zgnilizna twardzikowa,
ROŚLINY WARZYWNE
Dozowanie: Maksymalna dawka dla jednorazowego zastosowania: 1,2 l/ha (0,48 l na 10 tys. m2 ściany liści (ściany owoconośnej) w fazie pełni rozwoju roślin chronionych – LWA_x000D_ Zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 1,0-1,2 l/ha
Roślina/uprawa
pomidor, oberżyna, papryka, uprawa pod osłonami, uprawa w szklarni,
Agrofagi
szara pleśń, zgnilizna twardzikowa,
ROŚLINY WARZYWNE
Dozowanie: Maksymalna dawka dla jednorazowego zastosowania: 1,2 l/ha (0,64 l na 10 tys. m2 ściany liści (ściany owoconośnej) w fazie pełni rozwoju roślin chronionych – LWA_x000D_ Zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 1,0-1,2 l/ha
Roślina/uprawa
ogórek, dynia, cukinia, kabaczek, patison, warzywa dyniowate, uprawa pod osłonami, uprawa w szklarni,
Agrofagi
szara pleśń, zgnilizna twardzikowa,
ROŚLINY WARZYWNE
Dozowanie: Maksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 1,0 l/ha
Roślina/uprawa
szpinak,
Agrofagi
szara pleśń, zgnilizna twardzikowa,
Ryzyko dla ludzi
  • H411
Informacje szczegółowe
OPIS DZIAŁANIA
FUNGICYD koncentrat w formie stężonej zawiesiny do rozcieńczania wodą (SC), o działaniu
powierzchniowym i wgłębnym, do stosowania zapobiegawczego w ochronie przed chorobami
powodowanymi przez grzyby.

Środek zawiera substancję czynną izofetamid z grupy inhibitorów dehydrogenazy
bursztynianowej (SDHI) – (wg klasyfikacji FRAC grupa 7).

STOSOWANIE ŚRODKA
Środek przeznaczony do stosowania przy użyciu samobieżnych lub ciągnikowych opryskiwaczy
polowych lub sadowniczych, a także opryskiwaczy ręcznych.

Rzepak ozimy
zgnilizna twardzikowa
Maksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 0,8 l/ha
Termin stosowania: Środek zastosować zapobiegawczo, w warunkach zagrożenia infekcją lub
zgodnie z sygnalizacją, od początku fazy kwitnienia (otwarte pierwsze kwiaty) do fazy pełnego
kwitnienia (50% kwiatów na głównym kwiatostanie otwartych, starsze płatki opadają) (BBCH
60-65).
Zalecana ilość wody: 200 - 400 l/ha
Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: 1

Truskawka (uprawa w polu i pod osłonami)
szara pleśń
Maksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 1,2 l/ha
Termin stosowania: Środek stosować zapobiegawczo, od początku fazy kwitnienia truskawki -
otwarte pierwsze kwiaty aż do okresu głównego zbioru (BBCH 60-85), gdy większość owoców
jest wybarwiona, zachowując okres karencji.
Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: 2
Odstęp między zabiegami: 7- 10 dni.
Zalecana ilość wody: 400-800 l/ha
Ilość wody dostosować do wielkości roślin i ich zagęszczenia

Wiśnia
brunatna zgnilizna drzew pestkowych
Maksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 0,9 l/ha (0,7 l na 10 000 m2ściany liści (ściany owoconośnej) – LWA)
Termin stosowania: Środek stosować zapobiegawczo, od momentu rozchylenia się pierwszych
pąków kwiatowych do fazy końca kwitnienia, gdy wszystkie płatki opadły (BBCH 57-69).
Zalecana ilość wody: 500-1000 l/ha (dla opryskiwacza ręcznego zalecana ilość wody 400 l/ha)
Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: 2
Odstęp między zabiegami: co najmniej 9 dni.

Sałata głowiasta, sałata liściowa (uprawa w polu i pod osłonami)
szara pleśń, zgnilizna twardzikowa3Etykieta środka ochrony roślin Kenja 400 SC, załącznik do zezwolenia MRiRWMaksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 1,0 l/ha
Termin stosowania: Środek stosować zapobiegawczo od fazy drugiego liścia do fazy
utworzenia więcej niż 6 liści (BBCH 12 -26).
Zalecana ilość wody: 400-800 l/ha
Odstęp między zabiegami: co najmniej 14 dni.
Maksymalna liczba zabiegów w cyklu uprawowym: 2
Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: 6

Pomidor, oberżyna, papryka (uprawa w szklarni i uprawa pod osłonami)
szara pleśń, zgnilizna twardzikowa
Maksymalna dawka dla jednorazowego zastosowania: 1,2 l/ha (0,48 l na 10 tys. m2 ściany liści(ściany owoconośnej) w fazie pełni rozwoju roślin chronionych – LWA
Zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 1,0-1,2 l/ha
Termin stosowania: Środek stosować zapobiegawczo lub w początkowym etapie rozwoju
chorób, od fazy, gdy widoczny jest pierwszy pąk kwiatowy do fazy, gdy owoce osiągają pełną
dojrzałość (BBCH 51-89).
Liczba zabiegów: 2
Odstęp pomiędzy zabiegami dostosować do poziomu presji chorobotwórczej.
Zalecana ilość wody: 400-1200 l/ha
Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym (cyklu uprawy): 2
Uwaga: środek wykazuje średni poziom skuteczności w ochronie ww. warzyw przed zgnilizną
twardzikową.

Ogórek (uprawa w szklarni i uprawa pod osłonami)
szara pleśń, zgnilizna twardzikowa
Maksymalna dawka dla jednorazowego zastosowania: 1,2 l/ha (0,48 l na 10 tys. m2 ściany liści(ściany owoconośnej) w fazie pełni rozwoju roślin chronionych – LWA)Zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 1,0-1,2 l/ha
Termin stosowania: Środek stosować zapobiegawczo lub w początkowym etapie rozwoju
chorób, od fazy, gdy na pędzie głównym widoczny jest zawiązek pierwszego pąka kwiatowego
na wydłużonej szypułce do fazy, owoce osiągają pełną dojrzałość (BBCH 51-89).
Liczba zabiegów: 2
Odstęp pomiędzy zabiegami dostosować do poziomu presji chorobotwórczej.
Zalecana ilość wody: 400-1200 l/ha
Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym (cyklu uprawy): 2
Uwaga: środek wykazuje średni poziom skuteczności w ochronie ww. warzyw przed zgnilizną
twardzikową.
Ogórek w uprawie na korniszony, dynia zwyczajna typ użytkowy: cukinia, kabaczek, patison i
inne warzywa dyniowate o jadalnej skórce (uprawa w szklarni i uprawa pod osłonami)
szara pleśń, zgnilizna twardzikowa
Maksymalna dawka dla jednorazowego zastosowania: 1,2 l/ha (0,64 l na 10 tys. m2 ściany liści(ściany owoconośnej) w fazie pełni rozwoju roślin chronionych – LWAZalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 1,0-1,2 l/ha 4Etykieta środka ochrony roślin Kenja 400 SC, załącznik do zezwolenia MRiRWTermin stosowania: Środek stosować zapobiegawczo lub w początkowym etapie rozwoju
chorób, od fazy, gdy na pędzie głównym widoczny jest zawiązek pierwszego pąka kwiatowego
na wydłużonej szypułce do fazy, owoce osiągają pełną dojrzałość (BBCH 51-89).
Liczba zabiegów: 2
Odstęp pomiędzy zabiegami dostosować do poziomu presji chorobotwórczej.
Zalecana ilość wody: 400-1200 l/ha
Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym (cyklu uprawy): 2
Uwaga: środek wykazuje średni poziom skuteczności w ochronie ww. warzyw przed zgnilizną
twardzikową.
STOSOWANIE ŚRODKA OCHRONY ROŚLIN W UPRAWACHI ZASTOSOWANIACH MAŁOOBSZAROWYCH Odpowiedzialność za skuteczność działania i fitotoksyczność środka ochrony roślin stosowanego w uprawach małoobszarowych ponosi wyłącznie jego użytkownik Rzepak jary
zgnilizna twardzikowa
Maksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 0,8 l/ha
Termin stosowania: Środek zastosować zapobiegawczo, od początku fazy kwitnienia (otwarte
pierwsze kwiaty) do fazy pełnego kwitnienia (50% kwiatów na głównym kwiatostanie
otwartych, starsze płatki opadają) (BBCH 60-65).
Zalecana ilość wody: 200 - 400 l/ha
Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: 1

Koper ogrodowy, pietruszka naciowa, szczypiorek, szczaw
szara pleśń, zgnilizna twardzikowa
Maksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 1,0 l/ha
Termin stosowania: Środek stosować zapobiegawczo od fazy drugiego liścia do fazy
utworzenia więcej niż 6 liści (BBCH 12-26).
Zalecana ilość wody: 400-800 l/ha
Odstęp między zabiegami: co najmniej 14 dni.
Maksymalna liczba zabiegów w cyklu uprawowym: 2
Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: 6

Szpinak
szara pleśń, zgnilizna twardzikowa
Maksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 1,0 l/ha
Termin stosowania: Środek stosować zapobiegawczo od fazy drugiego liścia do fazy
utworzenia więcej niż 6 liści (BBCH 12-26).
Zalecana ilość wody: 400-800 l/ha

Odstęp między zabiegami: co najmniej 14 dni.5Etykieta środka ochrony roślin Kenja 400 SC, załącznik do zezwolenia MRiRWW przypadku dwóch cykli uprawowych w sezonie zachować odstęp pomiędzy uprawami
minimum 35 dni.
Maksymalna liczba zabiegów w cyklu uprawowym: 2
Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: 6

Rośliny przyprawowe (uprawa w polu i pod osłonami)
(w tym:
bazylia pospolita, oregano, szałwia lekarska, tymianek, rozmaryn, estragon, cząber
ogrodowy, majeranek, mięta pieprzowa)
szara pleśń, zgnilizna twardzikowa
Maksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 1,0 l/ha
Termin stosowania: Środek stosować zapobiegawczo od fazy drugiego liścia do fazy z
widocznymi sześcioma pędami (BBCH 12-26).
Zalecana ilość wody: 400-800 l/ha
Odstęp między zabiegami: co najmniej 14 dni.
Maksymalna liczba zabiegów w cyklu uprawowym: 2
Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: 6

ŚRODKI OSTROŻNOŚCI, OKRESY KARENCJI I SZCZEGÓLNE WARUNKI STOSOWANIA
Okres od ostatniego zastosowania środka do dnia zbioru rośliny uprawnej (okres karencji):
Truskawka - 1 dzień,
Wiśnia – niewymagany,
Pomidor, oberżyna, papryka – 1 dzień,
Ogórek, ogórek w uprawie na korniszony, dynia zwyczajna typ użytkowy: cukinia, kabaczek,
patison i inne warzywa dyniowate o jadalnej skórce – 1 dzień,
Warzywa liściowe tworzące główki - 21 dni,
Warzywa liściowe nie tworzące główki – 21 dni,
Rośliny przyprawowe – 21 dni,
Rzepak ozimy, rzepak jary – okres karencji wyznacza termin ostatniego zabiegu (BBCH 65)

Uwaga:
Za początek okresu karencji przyjmuje się terminu ostatniego zabiegu (ostatnia faza BBCH)
wskazanego w etykiecie środka.

1.Podczas stosowania środka nie dopuścić do:–znoszenia cieczy użytkowej na sąsiednie rośliny uprawne,–nakładania się cieczy użytkowej na stykach pasów zabiegowych i uwrociach.
2. Przed zastosowaniem środka wskazana jest konsultacja z posiadaczem zezwolenia lub jegoprzedstawicielem odnośnie wpływu na jakość plonu i oraz jego przetwarzanie.
3. Środek zawiera substancję czynną izofetamid z grupy inhibitorów dehydrogenazy bursztynia-nowej (SDHI) – inhibitorów oddychania na poziomie komórkowym grzybów (wg klasyfikacji
FRAC grupa 7). Wielokrotne stosowanie tego samego środka lub innego środka zawierającego
substancję czynną o takim samym mechanizmie działania może w konsekwencji prowadzić do6Etykieta środka ochrony roślin Kenja 400 SC, załącznik do zezwolenia MRiRWspadku skuteczności na skutek rozwoju form odpornych w populacji sprawcy choroby. W ra-
mach strategii przeciwdziałania odporności sprawców chorób zaleca się m in.:–stosowanie środka głównie zapobiegawczo i tylko dwukrotnie w sezonie wegetacyjnym
/w cyklu uprawy, –stosowanie środka wyłącznie w zalecanej dawce,–stosowanie w przyjętym programie ochrony innych środków grzybobójczych zalecanych
do zwalczania tych samych chorób i zawierających substancje czynne z innych grup wg
klasyfikacji FRAC, odmiennym mechanizmie działania (stosowanie środków przemienne
lub sekwencyjne).
Zalecana dawka środka w ochronie wiśni oraz pomidora, oberżyny, papryki, ogórka, ogórka w
uprawie na korniszony, dyni zwyczajnej typ użytkowy: cukinia, kabaczek, patison i innych
warzyw dyniowatych o jadalnej skórce (uprawianych pionowo tj. wertykalnie w szklarni lub pod
osłonami) odniesiona jest do faktycznego obiektu opryskiwania, czyli bocznej powierzchni
rzędu roślin, określanej jako „powierzchnia ściany liści (ściany owoconośnej)” - LWA:
Powierzchnia ściany liści [m2/ha] =2 x wysokość opryskiwanej
ściany liści [m]x 10 000
[m2/ha]rozstawa rzędów [m]1.
Obliczenie ilości środka potrzebnego na 1 ha uprawy (l/ha) w celu sporządzenia cieczy użytko-
wej:
Ilość środka [l/ha]=zalecana dawka środka na powierzchnię ściany liści [l/10 000 m2] x powierzchnia ściany liści [m2/ha]10 000 [m2/ha]
Nie należy przekraczać maksymalnych zalecanych dawek środka:
0,9 l/ha w ochronie wiśni,
1,2 l/ha w ochronie pomidora, oberżyny, papryki, ogórka, ogórka w uprawie na korniszony,dyni zwyczajnej typ użytkowy: cukinia, kabaczek, patison i innych warzyw dyniowatych o jadal-
nej skórce uprawianych pionowo tj. wertykalnie w szklarni lub pod osłonami nawet w sytuacji,
gdy obliczona powierzchnia ściany liści (LWA) wskazywać może na potrzebę zastosowania
wyższej dawki na 1 ha płaskiej powierzchni uprawy.


SPORZĄDZANIE CIECZY UŻYTKOWEJ
Opryskiwacze polowe/sadownicze
Ciecz użytkową przygotować bezpośrednio przed zastosowaniem.
Przed przystąpieniem do sporządzania cieczy użytkowej dokładnie ustalić potrzebną jej obję-
tość wraz z ilością środka. Napełniając opryskiwacz postępować zgodnie z instrukcją produ-
centa opryskiwacza. W przypadku braku instrukcji odmierzoną ilość środka dodać do zbiornika
opryskiwacza napełnionego częściowo wodą (z włączonym mieszadłem).
Opróżnione opakowania przepłukać trzykrotnie wodą, a popłuczyny wlać do zbiornika opryski-
wacza z cieczą użytkową, uzupełnić wodą do potrzebnej ilości i dokładnie wymieszać. Po wlaniu
środka do zbiornika opryskiwacza niewyposażonego w mieszadło hydrauliczne, ciecz mecha-
nicznie wymieszać. 7Etykieta środka ochrony roślin Kenja 400 SC, załącznik do zezwolenia MRiRWW przypadku przerw w opryskiwaniu, przed ponownym przystąpieniem do pracy, ciecz użyt-
kową w zbiorniku opryskiwacza dokładnie wymieszać.

Opryskiwacze ręczne/plecakowe
Ciecz użytkową przygotować bezpośrednio przed zastosowaniem.
Przed przystąpieniem do sporządzania cieczy użytkowej dokładnie ustalić potrzebną jej obję-
tość wraz z ilością środka. Napełniając opryskiwacz postępować zgodnie z instrukcją produ-
centa opryskiwacza. W przypadku braku instrukcji odmierzoną ilość środka dodać do zbiornika
opryskiwacza napełnionego częściowo wodą. Opróżnione opakowania przepłukać trzykrotnie
wodą, a popłuczyny wlać do zbiornika opryskiwacza z cieczą użytkową, uzupełnić wodą do po-
trzebnej ilości i dokładnie wymieszać. Po wlaniu środka do zbiornika opryskiwacza ciecz me-
chanicznie wymieszać.
W przypadku przerw w opryskiwaniu, przed ponownym przystąpieniem do pracy ciecz użyt-
kową w zbiorniku opryskiwacza dokładnie wymieszać.

POSTĘPOWANIE Z RESZTKAMI CIECZY UŻYTKOWEJ I MYCIE APARATURY
Po pracy aparaturę dokładnie wymyć oraz przepłukać ją co najmniej trzykrotnie wodą.

Resztki cieczy użytkowej oraz wodę użytą do mycia aparatury należy:
– jeżeli jest to możliwe, po uprzednim rozcieńczeniu zużyć na powierzchni, na której przepro-wadzono zabieg, lub – unieszkodliwić z wykorzystaniem rozwiązań technicznych zapewniających biologiczną degra-dację substancji czynnych środków ochrony roślin, lub – unieszkodliwić w inny sposób, zgodny z przepisami o odpadach.

ŚRODKI OSTROŻNOŚCI DLA OSÓB STOSUJĄCYCH ŚRODEK, PRACOWNIKÓW ORAZ
OSÓB POSTRONNYCH
Przed zastosowaniem środka należy poinformować o tym fakcie wszystkie zainteresowane
strony, które mogą być narażone na znoszenie cieczy użytkowej i które zwróciły się o taką in-
formację.

Nie jeść, nie pić ani nie palić podczas używania produktu.
Stosować rękawice ochronne i odzież ochronną zabezpieczającą przed oddziaływaniem środ-
ków ochrony roślin, w trakcie przygotowywania cieczy użytkowej oraz w trakcie wykonywa-
nia zabieguPodczas ręcznego zbioru psiankowatych i dyniowatych, pracownicy powinni nosić odzież robo-
czą i rękawice.

Okres od zastosowania środka do dnia, w którym na obszar, na którym zastosowano środek
mogą wejść ludzie oraz zostać wprowadzone zwierzęta (okres prewencji):
nie wchodzić do czasu całkowitego wyschnięcia cieczy użytkowej na powierzchni roślinŚRODKI OSTROŻNOŚCI ZWIĄZANE Z OCHRONĄ ŚRODOWISKA NATURALNEGO 8Etykieta środka ochrony roślin Kenja 400 SC, załącznik do zezwolenia MRiRWNie zanieczyszczać wód środkiem ochrony roślin lub jego opakowaniem. Nie myć aparatury w
pobliżu wód powierzchniowych. Unikać zanieczyszczania wód poprzez rowy odwadniające z
gospodarstw i dróg.

Unikać niezgodnego z przeznaczeniem uwalniania do środowiska.

Zaleca się stosować środek poza okresami aktywności pszczół.

Wiśnia:
W celu ochrony organizmów wodnych konieczne jest wyznaczenie strefy ochronnej o szeroko-
ści: 10 m od zbiorników i cieków wodnych lub3 m od zbiorników i cieków wodnych z równoczesnym zastosowaniem technik reduku-
jących znoszenie cieczy użytkowej podczas zabiegu o 50%.W celu ochrony roślin oraz stawonogów niebędących celem działania środka konieczne jest
wyznaczenie strefy ochronnej o szerokości 3 m od terenów nieużytkowanych rolniczo.

Rzepak ozimy, truskawka, sałata głowiasta, sałata liściowa, rzepak jary, koper ogrodowy, pie-
truszka naciowa, szczypiorek, szczaw, szpinak, rośliny przyprawowe, ogórek, ogórek w uprawiena korniszony, dynia zwyczajna ( cukinia, kabaczek, patison i inne warzywa dyniowate o jadalnej
skórce), pomidor, oberżyna, papryka:
W celu ochrony organizmów wodnych konieczne jest wyznaczenie strefy ochronnej o szeroko-
ści 1 m od zbiorników i cieków wodnych.
W celu ochrony roślin oraz stawonogów niebędących celem działania środka konieczne jest
wyznaczenie strefy ochronnej o szerokości 1 m od terenów nieużytkowanych rolniczo.

Stosowanie środka w szklarniach o trwałej, odizolowanej od podłoża konstrukcji nie wymaga
wyznaczania stref ochronnych ani stosowania technik redukujących znoszenie cieczy użytko-
wej.