RolnictwoWIR alarmuje: Katastrofa na rynku trzody chlewnej
17.01.2025
Udostępnij artykuł:
Wielkopolska Izba Rolnicza ocenia, że obecne warunki gospodarcze, w połączeniu z regulacjami wynikającymi z występowania ASF, doprowadziły do głębokiego kryzysu w branży oraz sytuacji, w której Polska, pomimo posiadanych zasobów i doświadczenia stała się największym importerem wieprzowiny w Europie. Producenci trzody chlewnej od dłuższego czasu zmagają się z rekordowo niskimi cenami skupu żywca, które nie pokrywają kosztów produkcji.
zdjecie-1

Dlatego wczoraj WIR, w związku z sygnałami od wielkopolskich hodowców trzody chlewnej, wystosowała pismo do Krajowej Rady Izb Rolniczych  o natychmiastową interwencję u Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi – Czesława Siekierskiego  w sprawie trudnej i dramatycznej sytuacji z jaką borykają się producenci trzody chlewnej w Polsce.

- W szczególności hodowcy znajdujący się w strefach czerwonych i różowych napotykają na dodatkowe trudności związane z ograniczeniami w przemieszczaniu zwierząt oraz niemożnością sprzedaży do tradycyjnych odbiorców - informuje WIR. - Skutkiem tego jest znaczne ograniczenie możliwości zbytu oraz spiętrzenie problemów finansowych w gospodarstwach. Dodatkowo dalszy spadek pogłowia trzody chlewnej i ograniczenie zapotrzebowania tego sektora na zboże paszowe spowodują powiększenie się nadwyżki zbóż na polskim rynku, którą trzeba będzie wyeksportować po niskich cenach światowych, co również uderzy w gospodarstwa rolne zajmujące się wyłącznie produkcją roślinną.

Wielkopolska Izba Rolnicza uważa, że kluczowymi problemami wymagającymi natychmiastowych działań są:

  1. Niskie ceny skupu żywca – obecne stawki sprawiają, że produkcja trzody chlewnej staje się nieopłacalna.
  2. Ograniczenia w strefach czerwonych i różowych – przepisy uniemożliwiają swobodny transport i sprzedaż zwierząt poza strefę, co prowadzi do nadwyżki produkcyjnych i pogorszenia sytuacji ekonomicznej hodowców.
  3. Brak wsparcia finansowego dla hodowców, którzy najbardziej ucierpieli z powodu obecnych restrykcji.

Jak poprawić sytuację? Zdaniem WIR, potrzebne jest:

  1. Wprowadzenie mechanizmów wsparcia finansowego dla hodowców trzody chlewnej, w szczególności tych znajdujących się w strefach czerwonych i różowych.
  2. Umożliwienie eksportu trzody chlewnej oraz zniesienie nadmiernych ograniczeń w przemieszczaniu zwierząt z obszarów objętych restrykcjami.
  3. Wdrożenie programów stabilizujących ceny skupu żywca poprzez wspieranie sprzedaży krajowej i zagranicznej.
  4. Organizacja kampanii edukacyjnej wśród konsumentów promującej spożycie polskiej wieprzowiny.
avatar
Dev Admin
Oceń ten artykuł
(0/5 na podstawie 0 głosów