RolnictwoWIR: zarobić można jedynie na... buraku
28.08.2023
Udostępnij artykuł:
Wielkopolska Izba Rolnicza przygotowała kalkulacje opłacalności upraw według cen z sierpnia 2023 roku. Wyniki są... niepokojące. Na uprawie zbóż można stracić nawet powyżej 2 tysięcy złotych za hektar.
zdjecie-1

- Podsumowanie naszych kalkulacji wskazuje na bardzo trudną sytuację rolników, jaka ma miejsce w chwili obecnej. Wynika ona, przede wszystkim z faktu, że spadają ceny skupu płodów rolnych, a koszty produkcji, w tym głównie nawozów i paliw, pozostają ciągle wysokie - poinformowali przedstawiciele Wielkopolskiej Izby Rolniczej.

Przedstawiono wyniki produkcji roślinnej, według poziomu cen skupu i cen środków produkcji z pierwszej dekady sierpnia. Wyniki te nie uwzględniają poziomu dopłat, jakie gospodarstwa rolne uzyskają z ekoschematów. Poziom ten jest bardzo zróżnicowany, w zależności od danego gospodarstwa i trudno byłoby go uwzględnić w standardowych kalkulacjach. Dodatkowo, nie uwzględniono tutaj dopłat do zbóż oraz dopłat do nawozów, które mają charakter incydentalny.

- Z naszych kalkulacji wynika, że jedyną dochodową rośliną na dzień dzisiejszy jest burak cukrowy - poinformowała WIR.

Zboże

Przychody na 1 ha (zł)

Koszty na 1 ha (zł)

Wynik ekonomiczny na 1 ha (zł)

Pszenica ozima (plon 6 t/ha)

6825,20

8058,16

-1232,96

Jęczmień (plon 5 t/ha)

4758,98

6940,40

-2181,42

Kukurydza (plon 8 t/ha)

7684,76

10148,28

-2463,52

Rzepak (plon 3,5 t/ha)

7182,40

7717,30

-534,90

Burak cukrowy (plon 60 t/ha)

15527,02

11695,32

3831,70

 

Jak podała Wielkopolska Izba Rolnicza, według ekspertów na rynku trzody chlewną pojawią się dwa trendy, które doprowadzą do bardzo niewykorzystanego efektu dla producentów trzody. Już od ponad dwóch tygodni obserwujmy obniżki cen tuczników na rynku europejskim, niestety prognozy wskazują, że te obniżki potrwają jeszcze minimum do końca września. Wzrost pogłowia trzody chlewnej w ostatnim kwartale, będzie miał wpływ na brak wzrostów cen w skupach.

- Naszym zdaniem polski sektor trzodowy potrzebuje zmian strukturalnych. Powinniśmy odbudować pogłowie loch i uniezależnić się od importu warchlaka. Do tego potrzebne są zmiany w prawie budowlanym. Fermy powinny mieć dalej charakter gospodarstw rodzinnych z własną bazą paszową i podwyższonymi warunkami dobrostanu, tak aby dodatkowo skorzystać z pieniędzy unijnych oraz premii, którą konsument w przyszłości będzie chciał zapłacić. Jeśli tak się nie stanie, to grozi nam ogromna koncentracja produkcji wieprzowiny w oparciu o kapitał globalny - poinformowali przedstawiciele izby.

Izba zauważa, że trudna sytuacja jest na rynku mleka.

- Koszty produkcji mleka w gospodarstwach nieco spadły, ze względu na spadek cen zakupu zboża paszowego. Tych różnic nie odczuwają jednak rolnicy, którzy bazują na mieszankach pełnoporcjowych oraz komponentach białkowych, których ceny utrzymują się na niezmiennym poziomie. Według naszych analiz, koszty produkcji mleka w gospodarstwach, w zależności od technologii, wydajności, genetyki, czy żywienia wynoszą od 1,6 zł/litr do nawet 2,1 zł/litr - dodał WIR.

źródło: WIR

avatar
Dev Admin
Oceń ten artykuł
(0/5 na podstawie 0 głosów