Analitycy PKO BP, omawiając rynek warzyw w Europie, zwrócili uwagę na zwiększenie eksportu warzyw z Polski i to pomimo stosunkowo słabych zbiorów w Polsce w 2024 roku podobnych do zbiorów w 2023 roku. Jak poinformowano, w okresie lipiec–październik 2024, eksport kapusty, mimo mniejszej podaży w kraju, wzrósł o 21% r/r, głównie dzięki większej sprzedaży do Rumunii.
- Rumunia zwiększyła także zakupy ziemniaków w Polsce, dzięki temu ich eksport w ciągu 4 pierwszych miesięcy sezonu 2024/25 przekroczył 80 tys. t i był ponad 2-krotnie wyższy r/r. Warto odnotować wzrost eksportu warzyw strączkowych, szczególnie do Holandii i Belgii -poinformowali analitycy rolni PKO BP. - Eksport mrożonych warzyw wzrósł o 2,3% r/r, przy zwiększonych wysyłkach do Wielkiej Brytanii, ale spadkach do Belgii i USA.
Analitycy zwracają także uwagę, że zmiany w krajowej podaży determinują dynamikę cen warzyw. Według IERiGŻ-PIB, w listopadzie’24 największe wzrosty cen skupu dotyczyły kapusty (+74% r/r) oraz marchwi i buraków ćwikłowych (+28% r/r). Ceny cebuli były stabilniejsze (+2% r/r). Zmalały natomiast ceny skupu ziemniaków o 16% r/r do niespełna 0,65 zł/kg.
Warto także zwrócić uwagę, ze Chiny wzmocniły swoją pozycję jako największy eksporter mrożonych warzyw na świecie. Według danych S&P Global, w 1-3q 2024 roku chiński eksport mrożonek warzywnych po raz pierwszy w historii przekroczył 1 mln ton (+11% r/r).
źródło: PKO BP