Analitycy EastFruit zwracają uwagę na groźbę gwałtownego wzrostu cen warzyw szklarniowych zimą i wiosną 2022 r. Jednocześnie poziomy cen mogą okazać się zbyt wysokie dla większości konsumentów, którzy przyzwyczaili się już do jedzenia świeżych pomidorów, ogórki i papryki przez cały rok.
Nawiasem mówiąc, ceny warzyw szklarniowych zaczęły teraz gwałtownie rosnąć. Niewykluczone więc, że poziom cen ogórków szklarniowych, pomidorów i papryki pobije rekordy jeszcze przed nowym rokiem.
Wśród głównych przyczyn przewidywanego gwałtownego wzrostu cen eksperci EastFruit zwracają uwagę na następujące:
- Należy pamiętać, że Ukraina jest zintegrowana z europejskim rynkiem warzyw szklarniowych, dlatego trudności, jakich doświadczają ukraińscy producenci, są nieodłączną częścią szklarni w innych krajach. Ze względu na drogi gaz szklarnie w Niemczech, Polsce, Wielkiej Brytanii, Holandii i innych krajach UE są już poważnie zagrożone. Tym samym ceny warzyw już wszędzie rosną, więc import z relatywnie ciepłych krajów, takich jak Turcja, Maroko, Egipt, Uzbekistan, Izrael gwałtownie wzrośnie, nawet bez uwzględnienia wzrostu kosztów transportu - tłumaczy Andriy Yarmak, ekonomista Centrum Inwestycyjne Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO).
Wiele wskazuje na to, że przed producentami specjalizującymi się w uprawie szklarniowej bardzo trudne miesiące.
źródło: EastFruit.com