Fot. Amazone
Rozpoczynamy sezon zabiegów nalistnych: zwalczanie chwastów, ochronę przed szkodnikami, zwalczanie chorób grzybowych, skracanie zbóż, stosowanie nawozów dolistnych (makro- i mikroelementy), biostymulatorów wzrostu itp. W kraju mamy już zarejestrowanych kilkaset ŚOR, w obrocie jest mnóstwo środków nalistnych do odżywiania i stymulacji roślin. Można się w tym pogubić. A z drugiej strony, ekonomika produkcji roślinnej wymusza stosowanie łączne mieszanin zbiornikowych. Dlatego, poprzez cykl tych informacji, chcemy pomóc użytkownikom igrit.pl, uniknąć błędów przy mieszaniu różnych substancji i środków.
Podstawą mieszaniny do aplikacji nalistnej jest woda. Na ogół stosuje się wodę wodociągową, która jest uzdatniana, ale w użyciu jest także woda z własnych ujęć lub woda z cieków i zbiorników wodnych. Jakość wody ma ogromne znaczenie dla skuteczności działania ŚOR. Jakość wody ma mniejsze znaczenie dla efektywności nawozów i biostymulatorów. Najważniejsze parametry wody wpływające na skuteczność ŚOR to: pH (czyli odczyn), twardość wody (czyli zawartość węglanów wapnia, magnezu), temperatura. O znaczeniu jakości wody i jej poprawianiu przy pomocy kondycjonerów, napiszemy w następnej części.
Warto przypomnieć sobie podstawy kolejności sporządzania mieszanin zbiornikowych:
Należy pamiętać, że dodawanie do zbiornika z wodą wszystkich agrochemikaliów powinno odbywać się przy stale włączonym mieszadle. Kolejne środki i preparaty najlepiej dodawać co 2-3 minuty, aby stężona substancja mogła równomiernie się rozłożyć. W przypadku wątpliwości, czy możliwe jest mieszanie danych środków, czy nawozów, należy wykonać tzw. próbę „słoikową”. „Słoik”, czyli pojemnik na próbę mieszania powinien mieć około 2 l pojemności. Wypełnić go należy dokładnie taką wodą, jaka będzie użyta do oprysku. Należy pamiętać, aby temperatura wody była także taka, jaka będzie w momencie sporządzania mieszaniny zbiornikowej. Dodając kolejne preparaty do „słoika” należy uważnie obserwować roztwór. Jeśli będą powstawały wytrącenia, osad, kłaczki, piana lub kożuch na powierzchni cieczy, to oznacza, że tych produktów nie należy mieszać. Czasami wystarcza jednak zmiana kolejności mieszania, lub dodanie kondycjonera wody przed dodaniem ŚOR i nawozów, aby takie negatywne reakcje zachodziły.
dr inż Sylwester Lipski