WarzywnictwoStagnacja cen na rynku owocowo warzywnym
09.12.2019
Udostępnij artykuł:
Choć za dwa tygodnie święta, ceny owoców i warzyw na rynkach hurtowych praktycznie się nie zmieniają. Co drożeje, co tanieje?
zdjecie-1

Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej przedstawił raport cenowy z rynków owocowo-warzywnych obejmujący pierwszy dni grudnia. Ceny większości produktów były takie jak przed tygodniem i... w często znacznie niższe niż rok temu.

Przykładowo:

  • buraki czerwone w ostatnim tygodniu kosztowały średnio 1,83 złotego, a przed rokiem - 0,74 zł
  • cebula (obecnie) - 1 złotych - przed rokiem 1,65 zł
  • kapusta biała 0,70 zł (tydzień temu 0,72), a przed rokiem 1,04 zł
  • marchew 0,70 zł - przed rokiem 1,32 zł
  • pieczarki - 5,46 zł - przed rokiem 5,56 zł
  • pietruszka - 1,83 zł - tok temu 5,72 zł

Droższe niż przed rokiem są:

  • pomidory - średnia cena obecnie 5,16 zł - przed rokiem 3,77 zł
  • ziemniaki - 1,01 zł - przed rokiem 0,67 zł
  • jabłka - 1,46 zł - przed rokiem 0,71 zł
  • gruszki - 2,45 zł - przrd rokiem 1,58 zł
  • jabłka przemysłowe - 0,51 zł - a przed rokiem 0,11 zł.

Na targowiskach ziemniaki najdroższe są w woj. pomorskim, gdzie kosztują nawet 258,33 zł za dt (tydzień temu było to 240 złotych). Najtańsze ziemniaki są w woj. łodzkim i są prawie o połowę tańsze - średnia cena to 123,31 zł.

Cebula najdroższa jest w woj. zachodniopomorskim i wielkopolsce, gdzie kosztuje średnio 3,27-3,29 zł/kg. Najtańsza cebula jest na targowiskach w Małopolsce - średnio 1,57 zł za kilogram.

W przeciwieństwie do owoców i warzyw nadal drożeje wieprzowina. Zintegrowany System Informacji Rynkowej w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi poinformował, że na początku grudnia ceny netto świń rzeźnych za wagę żywą przekroczyły w Polsce 6 złotych za kilogram.

 

avatar
Dev Admin
Oceń ten artykuł
(0/5 na podstawie 0 głosów