Przypominamy, że rolnicy i sadownicy sprzedający swoje produkty pochodzenia roślinnego, są zobowiązani do rejestracji prowadzonej działalności u właściwego państwowego powiatowego inspektora sanitarnego. Rejestracja jest bezpłatna, natomiast niedopełnienie tego obowiązku podlega karze pieniężnej w wysokości od 1 do 5 tys. zł. Warto więc dokonać tego obowiązku, aby uniknąć kary pieniężnej.
Obowiązek rejestracji lub zatwierdzenia działalności podmiotów działających na rynku wytwórców żywności wynika z art. 61-67 ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia (tekst jednolity: Dz. U. z 2017 r., poz. 149). Ustawa precyzuje, że państwowy powiatowy inspektor sanitarny jest organem właściwym w sprawach rejestracji, zatwierdzania, zawieszania oraz cofania zatwierdzenia zakładów, które m.in.: produkują lub wprowadzają do obrotu żywność pochodzenia niezwierzęcego.
Rejestracja jest wymagana w odniesieniu do:
Państwowa Inspekcja Sanitarna sprawuje nadzór w zakresie bezpieczeństwa żywności nad produkcją podstawową oraz nad działaniami z nią powiązanymi. Nadzorowi podlegają więc m.in.:
Organom urzędowej kontroli żywności przysługuje prawo:
Zgłoszenia prowadzenia produkcji roślinnej należy dokonać na określonym formularzu dostępnym na stronach internetowych poszczególnych powiatowych stacji sanitarno-epidemiologicznych w terminie co najmniej 14 dni przed dniem rozpoczęcia planowanej działalności.
Ponadto, każdy producent pierwotny (rolnik) zobowiązany jest do zgłoszenia właściwemu Państwowemu Powiatowemu Inspektorowi Sanitarnemu każdego przypadku zmiany produkcji celem dokonania zmian w rejestrze.
Kto prowadzi działalność w zakresie produkcji pierwotnej bez złożenia wniosku o wpis do rejestru zakładów podlega karze pieniężnej do trzydziestokrotnego przeciętnego wynagrodzenia w gospodarce narodowej za rok poprzedzający (art. 103, ust. 1, pkt 4 w/cytowanej ustawy).