Zmiany, które mają nastąpić w ciągu 10 lat są naprawdę rewolucyjne. Czwarta część areału rolnego ma być przeznaczona na rolnict6wo ekologiczne. O połowę ma się zmniejszyć ilość stosowanych pestycydów. Najważniejsze pytanie jednak brzmi: dlaczego te zmiany wprowadzane są właśnie teraz, w czasie epidemii?
- Kryzys związany z koronawirusem uwydatnił znaczenie solidnego i odpornego systemu żywnościowego, który funkcjonuje w każdych okolicznościach i jest w stanie zapewnić obywatelom dostęp do wystarczającej podaży żywności po przystępnych cenach - informuje Komisja Europejska. - Pandemia uświadomiła nam również bardzo wyraźnie wzajemne powiązania między naszymi zdrowiem, ekosystemami, łańcuchami dostaw, wzorcami konsumpcji i ograniczeniami planety. Jest oczywiste, że musimy zrobić dużo więcej, aby żyć w zdrowiu na zdrowej planecie. Obecna pandemia to tylko jeden z przykładów. Coraz częstsze występowanie suszy, powodzi, pożarów lasów i nowych szkodników nieustannie przypomina o tym, że nasz system żywnościowy jest zagrożony i musi stać się bardziej zrównoważony i odporny.
W strategii wyznaczono następujące cele:
Ponadto strategia ta obejmuje również cel, jakim jest dostęp do szybkiego internetu szerokopasmowego na wszystkich obszarach wiejskich do 2025 r., aby umożliwić innowacje cyfrowe.
- W oparciu o doświadczenia z wdrożenia dyrektywy w sprawie zrównoważonego stosowania pestycydów jasne jest, że można zrobić więcej, aby zmniejszyć ogólne stosowanie i ryzyko dotyczące pestycydów poprzez promowanie praktyk integrowanej ochrony roślin, w której stosowane są zrównoważone, biologiczne, fizyczne i inne niechemiczne metody ochrony upraw oraz pestycydy niskiego ryzyka - informuje Komisja Europejska. - Aby utorować drogę dla rozwiązań alternatywnych i utrzymać dochody rolników, Komisja podejmie szereg kroków, w tym dokona przeglądu dyrektywy w sprawie zrównoważonego stosowania pestycydów, wzmocni przepisy dotyczące integrowanej ochrony roślin oraz przyczyni się do szerszego stosowania bezpiecznych alternatywnych sposobów ochrony plonów przed agrofagami i chorobami.
Przetwórcy żywności i sprzedawcy detaliczni kształtują wybory żywieniowe.
Jak twierdzi KE, ich skala i koncentracja nadają im znaczną siłę, aby skierować produkcję i konsumpcję żywności na ścieżkę zrównoważoności. Poprzez inicjatywy zarówno regulacyjne, jak i nieregulacyjne strategia będzie dążyć do ukierunkowania przemysłu spożywczego na praktyki ułatwiające konsumentom dokonywanie zdrowych i zrównoważonych wyborów żywieniowych. Dobrowolne zobowiązania będą wspierane za pomocą unijnego kodeksu postępowania dotyczącego odpowiedzialnych praktyk w zakresie biznesu i marketingu.
Co by nie powiedzieć, wiele wskazuje na to, że czeka nas rewolucja w rolnictwie. Czy to dobra zmiana? Komisarz ds. rolnictwa Janusz Wojciechowski na początku maja zapowiadał, ze Zielony Ład będzie realizowany mimo kryzysu. Czy ,,Zielony Ład'' jednak nie spowoduje kryzysu w rolnictwie?