Według danych Eurostat, w czerwcu 2019 r. ceny detaliczne mięsa były o 2,4% wyższe niż w analogicznym okresie przed rokiem. Skala wzrostu cen tej kategorii produktów była zatem nieco większa niż żywności ogółem, która w tym okresie podrożała o 2,1%.
Spośród podstawowych gatunków mięsa, największą dynamiką wzrostu, w skali roku, charakteryzowała się wieprzowina. Jej ceny w UE, w czerwcu 2019 r. były przeciętnie o 4,9% wyższe niż przed rokiem, co wynikało przede wszystkim ze wzrostu cen surowca. W czerwcu 2019 r. ceny żywca wieprzowego były o 23% wyższe niż przed rokiem.
Skala wzrostu cen detalicznych mięsa wieprzowego w Polsce była zdecydowanie większa niż przeciętna w UE. W czerwcu 2019 r. ceny tego gatunku mięsa były o 10,6% wyższe od notowanych w analogicznym okresie poprzedniego roku. Bardziej niż w Polsce, w detalu, wieprzowina podrożała jedynie na Słowacji (o 12,7%), na Węgrzech (o 12,1%) i na Łotwie (o 12,0%).
Chociaż we wszystkich krajach UE ceny wieprzowiny w czerwcu były wyższe niż przed rokiem, to w przypadku niektórych z nich skala wzrostów była relatywnie niewielka. W Chorwacji ceny detaliczne mięsa wieprzowego były o 0,3%, we Włoszech o 0,9%, w Irlandii o 1,3%, a w Danii o 1,9% wyższe niż przed rokiem.
W przypadku dwóch pozostałych głównych gatunków mięsa: drobiu oraz wołowiny i cielęciny, wzrosty cen detalicznych w skali roku były niewielkie – wyniosły po 1,2%.
Mięso drobiowe w detalu najbardziej podrożało w Finlandii i Szwecji, po 4,8% (r/r) oraz w Holandii (o 4,2% r/r), podczas gdy najgłębsze spadki cen odnotowano w Chorwacji (o 6,5%) i Estonii (o 3,0%). W Polsce natomiast ceny detaliczne mięsa drobiowego były o 1,5% wyższe od notowanych w czerwcu 2018 r.
Natomiast wołowina i cielęcia najbardziej podrożała w Słowenii, gdzie za te produkty, w detalu, trzeba było w czerwcu zapłacić przeciętnie o 7,8% więcej niż przed rokiem. Wyraźny wzrost cen odnotowano także w przypadku Łotwy (o 6,4%), Rumunii (o 5,6%) i Holandii (o 5,1%). W Polsce mimo ostatnich obniżek cen żywca wołowego, ceny wołowiny i cielęciny w detalu były przeciętnie o 1,3% wyższe w relacji rocznej.
Paweł Wyrzykowski, analityk sektora rolno-spożywczego, BNP Paribas
Źródło: agronomist.pl