Struktura zasiewów i wielkość hodowli ma znaczenie rynkowe. Dlatego informacje o tym są ważne z ekonomicznego punktu widzenia. Przypomnijmy więc, że Główny Urząd Statystyczny na razie opublikował tylko bardzo niewielką część wyników. Jak już podawaliśmy, wynika z nich, że każdego dnia w Polsce ubywa 50 gospodarstw rodzinnych - przede wszystkim małych. Ale w ciągu 10 lat zwiększyła się powierzchnia zasiewów.
- Wstępne wyniki spisu rolnego pokazują, że ogólna powierzchnia zasiewów w gospodarstwach rolnych w 2020 r. wyniosła ponad 10 707 tys. ha i była większa o ok. 340 tys. ha w porównaniu z 2010 r. W strukturze zasiewów nadal dominującą uprawą są zboża ogółem (ok. 70%), których powierzchnia uprawy wyniosła ok. 7 377 tys. ha - poinformował GUS.
W ciągu ostatnich 10 lat, tj. od Powszechnego Spisu Rolnego w 2010 r., powierzchnia użytków rolnych w gospodarstwach rolnych zmniejszyła się o ok. 200 tys. ha (o 1,5%). Zmniejszyła się powierzchnia sadów o ok. 50 tys. ha (o ok. 14%) i trwałych użytków zielonych o ok. 45 tys. ha (o 1,4%).
A co siejemy? Jak informuje GUS, w porównaniu do 2010 r. zmniejszył się udział zbóż ogółem o 4,5 pkt. procentowego i ziemniaków o 1,5 pkt. procentowego, udział rzepaku i rzepiku oraz warzyw gruntowych pozostał na niezmienionym poziomie, natomiast zwiększył się udział buraków cukrowych o 0,3 pkt. procentowego. Z przygotowanego przez GUS zestawienia można przeczytać, że:
Według wstępnych wyników PSR 2020, pogłowie podstawowych gatunków zwierząt gospodarskich w gospodarstwach rolnych wyniosło: