SadownictwoPIORiN: polskie truskawki i maliny bez pozostałości pestycydów
06.07.2023
Udostępnij artykuł:
Dobrą informację przekazała Państwowa Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa, które każdego roku sprawdza owoce miękkie pod kątem zawartości pozostałości pestycydów. Wyniki badań kontrolnych z 2022 roku są znakomite - pozostałości nie wykryto w żadnej z próbek
zdjecie-1

Obecnie truskawki i maliny są jednymi z popularniejszych owoców sezonowych, a ich spożycie dostarcza wielu korzyści: małokaloryczne, zawierają cenne minerały oraz witaminy, szczególnie C oraz E (naturalne antyoksydanty), witaminy z grupy B: B1, B2, B6, kwas foliowy B9. Warto zatem wiedzieć, czy ich spożycie na pewno jest bezpieczne i zdrowe.

- W ubiegłym roku przebadano 85 próbek truskawek i 65 próbek malin pod kątem obecności ponad 480 pozostałości środków ochrony roślin. W żadnej nie stwierdzono przekroczeń najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości odnoszących się do żywności - poinformował PIORiN. 

Sprawdź ogłoszenia w kategorii Malina

W bieżącym roku PIORiN kontynuuje prowadzenie nadzoru nad prawidłowością stosowania środków ochrony roślin. Troska o zdrowie konsumentów wymaga, by płody rolne były bezwzględnie wolne od przekroczeń najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości środków ochrony roślin. Spełnienie powyższego wymogu jest przy tym warunkiem utrzymania wysokiej pozycji polskiej żywności na wspólnym rynku Unii Europejskiej oraz skutecznej ekspansji na rynki państw trzecich.

źródło: PIORiN.gov.pl

avatar
Dev Admin
Oceń ten artykuł
(0/5 na podstawie 0 głosów