Jak poinformowała Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno–Spożywczych, nowa żywność to żywność i jej składniki, które nie były spożywane na znaczną skalę w Unii Europejskiej przed 15 maja 1997 r.. Wtedy właśnie wchodziły w życie pierwsze przepisy w sprawie nowej żywności w UE). Nowa żywność, to - między innymi - produkty pozyskiwane z nowych źródeł czy wyprodukowane za pomocą nowych technologii i procesów produkcyjnych, a także wyroby tradycyjnie spożywane poza UE. Pisaliśmy już kilkakrotnie o roślinnym ,,mięsie'', o bezajajecznej ,,jajecznicy'', a od kilkunastu miesięcy pojawiła się moda na informacje o jadalnych owadach.
Nowa żywność może być wprowadzana na rynek w Unii Europejskiej, pod warunkiem że wydano na nią zezwolenie i została wpisana do unijnego wykazu.
W unijnym wykazie nowej żywności znajdują się aktualnie 3 rodzaje owadów:
W Polsce żywność z owadów już jest dostępna - bez problemu w sklepach internetowych można kupić chrupki z larw mącznika. Trudno jednak nie zapytać, czy celowe wprowadzanie tego typu żywności nie jest powodem nieopłacalności produkcji trzody chlewnej? Czy więc zamiast ttrzody producenci będą wkrótce hodować owady? Obyśmy do tego nie dopuścili.