- Dla Polski jabłko jest owocem szczególnym i powodem do dumy narodowej. Jako największy producent jabłek w Europie i czwarty co do wielkości na świecie, polskie jabłka słyną ze swojego smaku i jakości, docenianych przez międzynarodowych konsumentów. Dlatego jabłko zostało uznane za oficjalny owoc przewodnictwa Polski w Radzie Unii Europejskiej - poinformowało ministerstwo rolnictwa.
Produkcja jabłek w Polsce to:
Produkcja ekologicznych jabłek w Polsce to:
Jabłka ekologiczne są produkowane głównie na Mazowszu.
- Z rocznej produkcji jabłek w Polsce wynoszącej 4,2 mln ton, 50-70% jest przetwarzane, w zależności od sezonu. Flagowymi produktami jabłkowymi w Polsce są zagęszczone i niezagęszczone soki jabłkowe. Większość zagęszczonego soku jabłkowego produkowanego w Polsce jest eksportowana, a głównym odbiorcą są Niemcy (około 40%). W ostatnich latach produkcja niezagęszczonego soku jabłkowego (NFC: not from concentrate) wzrosła ze względu na rosnący popyt w krajach UE. Polski sok NFC jest eksportowany głównie do Niemiec i Austrii - poinformowało ministerstwo rolnictwa.
Inne przetwory z jabłek obejmują musy jabłkowe, konfitury, pieczone jabłka i nadzienia do wyrobów cukierniczych.
Gdzie trafiają polskie jabłka?
Uprawa jabłek w Polsce ma głębokie korzenie, sięgające późnego średniowiecza. Rozprzestrzenianie się sadownictwa i wprowadzenie wielu szlachetnych odmian jabłek zawdzięczamy mnichom cystersom i benedyktynom. Jednak mało prawdopodobne jest, aby nasi przodkowie mogli sobie wyobrazić, że Polska stanie się wiodącym producentem jabłek w Europie.
Tradycja tradycją, ale dla współczesnych polskich sadowników najważniejsza jest opłacalność ich produkcji. Czy uznanie jabłka za oficjalny owoc polskiej prezydencji w Radzie Unii Europejskiej przyniesie producentom większy zbyt i większe zyski? - tego nie wiadomo, ale warto o to przez najbliższe pół roku zabiegać.