Fan portalu IGRIT.PL, podczas swoich podróży po Polsce, wiosną tego roku odwiedził jedno z licznych już gospodarstw siejących groch ozimy, w Guzowicach (powiat milicki) i przysłał nam te fotki.
Groch to odmiana James, hodowli Saaten Union.
Według hodowcy, jest to odmiana o wysokim i stabilnym poziomie plonowania, oraz wysokiej zawartości białka.
Odmiana James, siana jako ozimina znakomicie wykorzystuje zgromadzoną w glebie wodę pozimową. Ogranicza to straty plonu spowodowane wiosennymi suszami i pozwala na przyspieszenie terminu zbioru (termin zbioru porównywalny do jęczmienia ozimego).
Ta odmiana sprawdza się w uprawie na glebach słabszych, przepuszczalnych.
Producent zaleca następujące gęstości wysiewu, w zależności od terminu:
Głębokość siewu:
Przed siewem zalecane jest zastosowanie zaprawy fungicydowej (np. zawierającej tiuram). W trakcie początkowego wzrostu należy prowadzić bieżącą kontrolę pojawiania się szkodników (np. oprzędzika pręgowanego i wciornastków). Zastosowanie zaprawy fungicydowej polepsza zdrowotność roślin w okresie wczesnowiosennym.
Na polu w Guzowicach, James wygląda wspaniale. Rośliny mają około 50-70 cm wysokości, widać już wąsy czepne. Zapowiada się niezły plon. Widać, że groch doskonale wykorzystał zapasy wody z gleby, z jesieni i zimy.
Groch ozimy może być sposobem na uprawę strączkowych w warunkach wiosennych i wczesnoletnich niedoborów wody w Polsce. Ozime formy grochu nie są czymś nowym w Europie. We Francji, Hiszpanii i Włoszech od wielu lat uprawia się z powodzeniem groch ozimy. Warto upowszechnić tę uprawę także w Polsce.
dr inż. Sylwester Lipski