RolnictwoGreen Deal: krzyżowe skarmianie białkami zwierzęcymi PAP będzie możliwe?
Udostępnij artykuł:
W Brukseli odbyło się spotkanie Grupy Roboczej Komisji Europejskiej ds. TSE, w trakcie którego omawiane były m.in. kwestie dotyczące możliwości wprowadzenia zmian legislacyjnych pozwalających na dopuszczenie do stosowania w żywieniu zwierząt gospodarskich w szczególności drobiu i trzody chlewnej przetworzonych białek pochodzenia zwierzęcego (PAP - Processed Animal Protein).
zdjecie-1

Zgodnie z zaproponowanymi przez Komisję Europejską zmianami, planowane jest dopuszczenie tzw. „krzyżowego” stosowania przetworzonych białek pochodzenia zwierzęcego w żywieniu trzody chlewnej oraz drobiu. Oznacza to, że w żywieniu trzody chlewnej możliwe będzie stosowanie PAP wyprodukowanego z uppz pochodzenia drobiowego, natomiast w żywieniu drobiu - PAP wyprodukowanego z uppz pozyskanych od trzody chlewnej. Ponadto będzie możliwe żywienie trzody chlewnej oraz drobiu przetworzonymi białkami wyprodukowanymi z owadów hodowlanych.

Przedstawiciel Komisji wyjaśnił, że wprowadzenie ww. zmian jest obecnie możliwe, gdyż pomyślny proces walidacji przeszły metody laboratoryjne (PCR), pozwalające na wykrycie niedozwolonych białek tj. PAP z trzody chlewnej w paszy dla trzody chlewnej i PAP z drobiu w paszy dla drobiu. Dodatkowo w Komisji Europejskiej jest obecnie promowana polityka tzw. „green deal” polegająca na stwarzaniu możliwości prawnych do jak najefektywniejszego wykorzystania już wytworzonych zasobów i ograniczania negatywnego wpływu na środowisko. W tą politykę wpisuje się jak najszersze wykorzystanie przetworzonych białek zwierzęcych powstałych z już wygenerowanych odpadów rzeźnianych do żywienia zwierząt. Z punktu widzenia środowiska jest to bardziej ekologiczne niż zasiewanie kolejnych terenów pod uprawę roślin z przeznaczeniem na pasze. Ponadto wprowadzenie tzw. „skarmiania krzyżowego” może przyczynić się do spadku cen żywności.

Na wniosek EAPA Europejskiej Organizacji Białek Pochodzenia Zwierzęcego, podniesiony został temat, aby równolegle do wprowadzenia „skarmiania krzyżowego” umożliwić wprowadzenie produktów z krwi bydlęcej do żywienia zwierząt akwakultury oraz trzody chlewnej, a także produktów z krwi wieprzowej w preparatach mlekozastępczych dla cieląt (aktualnie możliwe jest stosowanie produktów z krwi zwierząt gospodarskich innych niż przeżuwacze w żywieniu zwierząt gospodarskich innych niż przeżuwacze).

 

avatar
Dev Admin
Oceń ten artykuł
(0/5 na podstawie 0 głosów