W ostatnim raporcie FAO poinformowało, że indeks światowych cen żywności wzrósł w maju do 127,1 pkt. Był wyższy o prawie 5 proc. niż w kwietniu i o niemal 40 proc. niż przed rokiem. To już dwunasty miesiąc nieprzerwanego wzrostu, a indeks jest na najwyższym poziomie od września 2011 r. i bardzo blisko przekroczenia najwyższego poziomu w historii.
Eksperci zauważają, że mocne zwyżki cen żywności są szczególnie dotkliwe dla mieszkańców biedniejszych regionów świata, szczególnie Afryki, bo to oni na żywność przeznaczają największą część swoich dochodów.
FAO wskazuje także, że wzrost cen surowców nie uzasadnia aż tak wysokiego wskaźnika wzrostu cen żywności.
Drożeje prawie wszystko
W opublikowanym raporcie o podaży i popycie zbóż przedstawiono pierwszą prognozę FAO dotyczącą światowej produkcji zbóż w 2021 r. – obecnie ustaloną na prawie 2 821 mln ton, co stanowi nowy rekord i wzrost o 1,9%. Warto tu zwrócić uwagę na przewidywany o 3,7% wzrost produkcji kukurydzy. Przewiduje się, że światowe wykorzystanie zbóż w latach 2021/22 wzrośnie o 1,7% do 2 826 mln ton.
Na podstawie tych prognoz przewiduje się, że światowe zapasy zbóż pod koniec sezonu upraw w 2021/22 wzrosną o 0,3% do 811 mln ton.