Z jednej strony Sylwia Spurek, polska eurodeputowana mówi: - – Włączcie myślenie, jeśli nie dla zwierząt, to dla swojego zdrowia i przestańcie jeść mięso, i inne produkty odzwierzęce. Z drugiej nie tylko hodowcy, ale także wiele osób zajmujących się szeroko pojętym zdrowiem mówi: mięso - od czasu do czasu – powinniśmy spożywać.
Powstała więc inicjatywa #HodowcyRazem - złożona z największych organizacji zrzeszających polskich hodowców zaniepokojona jest toczącymi się w Parlamencie Europejskim dyskusjami
- Próby zakazu reklamy mięsa czerwonego, jeśli będą skuteczne, uderzą w setki tysięcy hodowców oraz we wszystkich konsumentów, pozbawiając ich dostępu do szerszej informacji i ograniczając samodzielne wybory zakupowe – przekonują przedstawiciele inicjatywy #HodowcyRazem. - Bulwersujące jest również to, że w uzasadnieniu podobnych działań ich inicjatorzy posługują się nieprawdziwymi danymi i argumentami, które można podzielić na trzy grupy.
Jak podkreślają hodowcy, mięso nie jest używką, nie prowadzi do nałogów. Naukowcy specjalizujący się w żywieniu człowieka potwierdzają, że od setek tysięcy lat mięso stanowi niezbędny składnik diety człowieka, jest źródłem białka i aminokwasów oraz substancji niezbędnych w rozwoju człowieka, w tym takich, jak witamina B 12 występująca praktycznie tylko w produktach pochodzenia zwierzęcego.
Hodowców oskarża się także o olbrzymie zużycie wody, zanieczyszczanie środowiska odchodami zwierząt, emisją dwutlenku węgla czy metanu. Naukowcy jednak twierdzą że termin „zużycie wody” w hodowli zwierząt nie istnieje. Cała woda „zużyta” do produkcji mięsa wraca do środowiska.
I choć bezsprzecznie należy dążyć do jak najlepszego dobrostanu zwierząt hodowlanych, to jednak zakazywanie lub nakazywanie spożywania czegokolwiek dorosłym ludziom, kórzy sami o sobie decydują i zarabiają na swoje utrzymanie wydaje się bardzo dziwną praktyką.
- Wzywamy Pana Janusza Wojciechowskiego Komisarza ds. Rolnictwa, aby zdecydowanie stanął w obronie europejskich rolników i przeciwstawił się podobnym pomysłom innych komisarzy - informują przedstawiciele inicjatywy #HodowcyRazem.
W inicjatywie uczestniczą: Polski Związek Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej „POLSUS", Federacja Związków Pracodawców – Dzierżawców i Właścicieli Rolnych, Krajowy Związek Pracodawców – Producentów Trzody Chlewnej POLPIG, Krajowa Rada Drobiarstwa – Izba Gospodarcza, Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego, Polski Związek Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego oraz Polska Federacja Hodowców Bydła i Producentów Mleka.