WarzywnictwoCzas na biotechnologię u papryki!
26.08.2021
Udostępnij artykuł:
W Instytucie Ogrodnictwa – Państwowym Instytucie Badawczym z powodzeniem prowadzone są badania nad rozwojem biotechnologicznych metod skracania procesów hodowli nowych odmian, w tym przypadku papryki.
zdjecie-1

W laboratorium in vitro Zakładu Biologii Stosowanej wytwarza się rośliny bezpośrednio z pyłku.  Proces, w którym zarodki bez zapłodnienia wytwarzają się na komórkach pyłku nosi nazwę androgeneza in vitro (z grec. andros – mężczyzna, genesis – pochodzenie, a in vitro - w szkle). 

Z zarodków w szkle regenerowane są rośliny. Pozwala to uzyskać rośliny papryki , które posiadają geny pochodzące jedynie od ojca, a - co ważne - cechy te nie ulegają rozczepieniu (segregacji)  w następnych pokoleniach. Z tego powodu są cennym materiałem do hodowli nowych odmian. 

W przypadku tradycyjnej hodowli zapylanie własnym pyłkiem kolejnych pokoleń roślin trwa kilka lat (5-8). Celem jest uzyskanie linii, u których cechy są stabilne.  Dzięki zastosowaniu nowoczesnych technik biotechnologicznych

w laboratorium IO-PIB takie same rośliny można uzyskać już w ciągu dwóch lat.  Pozwala to skrócić cykl hodowlany, co przyspiesza hodowlę i pozwala na oszczędności w wymiarze finansowym, a co ważne jest to metoda przyjazna dla  środowiska.

Fotografie przedstawiają proces preparowania pylników papryki z pąków i wykładania ich na sztuczne podłoża hodowlane w kolbkach, rośliny donorowe papryki (dawcy pylników).

źródło:  Instytut Ogrodnictwa – Państwowy Instytut Badawczy w Skierniewicach

avatar
Dev Admin
Oceń ten artykuł
(0/5 na podstawie 0 głosów