Z danych przedstawionych przez Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa wynika, że w pierwszym tygodniu listopada prawie wszystkie zboża skupowano drożej niż w październiku. Wyjątkiem było tylko pszenżyto.
W zakładach zbożowych objętych monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej ministerstwa rolnictwa za pszenicę konsumpcyjną przeciętnie uzyskiwano 1 120 zł/t, o 1% więcej niż tydzień wcześniej i o 6% więcej niż przed miesiącem. Cena tego zboża była o 35% wyższa niż przed rokiem.
Średnia cena zakupu żyta konsumpcyjnego ukształtowała się na poziomie 924 zł/t, o 4% wyższym niż w poprzednim tygodniu i o 7% wyższym niż miesiąc wcześniej. Zboże to było o 67% droższe niż przed rokiem.
Przeciętna cena jęczmienia paszowego wyniosła 973 zł/t i była o 6% wyższa niż tydzień wcześniej. Zboże to było o 10% droższe niż przed miesiącem i o 51% droższe niż przed rokiem.
Za pszenżyto przeciętnie uzyskiwano 953 zł/t, o 0,5% mniej niż w poprzednim tygodniu. Jednocześnie cena ta była o 3% wyższa niż przed miesiącem i o 38% wyższa niż w analogicznym okresie 2020 r.
Średnia cena owsa konsumpcyjnego ukształtowała się na poziomie 871 zł/t, o 3% wyższym niż tydzień wcześniej i o 22% wyższym niż przed miesiącem. Zboże to było o 49% droższe niż przed rokiem.
Za kukurydzę „suchą” średnio w kraju płacono 970 zł/t, o 1% więcej niż w poprzednim tygodniu, ale o 5% mniej niż miesiąc wcześniej. Za kukurydzę „mokrą” przeciętnie uzyskiwano 643 zł/t, o 3% więcej niż w poprzednim tygodniu i o 7% więcej niż miesiąc wcześniej.
Cena kukurydzy „suchej” była o 30% wyższa niż przed rokiem, a kukurydzy „mokrej” – o 46%.