Tematyka Kongresu doskonale wpisuje się w to, o czym rozmawiają teraz politycy, ale i zwykli konsumenci. Polskie i nie tylko polskie fora internetowe, sieci społecznościowe i inne media aż buzują dyskusjami nt jakości żywności oferowanej konsumentom. Oczywiście, rozmowy skupiają się wokół afer związanych z produkcją żywności: ASF, ptasia grypa, afera dioksynowa, pozostałości ŚOR i azotanów w owocach i warzywach, choroba wściekłych krów, skażenie żywności bakteriami Escherichia coli, Klebsiella itp. Wszystkiego tego można uniknąć zachowując wysokie standardy bezpieczeństwa żywności.
Tegoroczna edycja Kongresu odbędzie się pod hasłem „Innowacja i Inspiracja”. Przy dyskusji o bezpieczeństwo żywności należy zawsze pamiętać o innowacyjnych rozwiązaniach. Systemy kontroli bezpieczeństwa żywności, na każdych etapach jej produkcji, powinny uprzedzać i przewidywać potencjalne zagrożenia, które mogą wystąpić. Stąd potrzeba innowacji jest szczególnie paląca. Systemami kontroli procesów wytwarzania żywności zajmuje się International Featured Standards, której Dyrektorem Biura na Europę Wschodnią i Centralną jest Pan Marek Marzec, prezes EWA-BIS Sp. z o.o. Nie jest to więc przypadkowe, że technicznym organizatorem Kongresu jest właśnie spółka EWA-BIS, która w branży biznesu żywnościowego jest od 33 lat. Obecnie jest jednym z największych eksporterów świeżej żywności w Polsce, dostarcza produkty do 55 krajów na 5 kontynentach i współpracuje z ok. 60 grupami producenckimi i ok. 100 indywidualnymi rolnikami. Pracownicy spółki wiedzą więc doskonale, jak ważne jest utrzymanie standardów jakości i bezpieczeństwa, w celu spełnienia oczekiwań klientów, gdyż jest to podstawą ich działalności.
Wśród organizatorów Kongresu należy wymienić jeszcze kilka organizacji:
Celem podstawowym Kongresu jest propagowanie wiedzy, networking, oraz promocja innowacyjnych rozwiązań i produktów. Jest to więc Kongres na którym trzeba być, jeśli chce się zachować lub zdobyć pozycję producenta bezpiecznej żywności lub firmy handlującej bezpieczną żywnością.
Uczestnicy Kongresu wysłuchają wielu interesujących prelekcjach ekspertów i praktyków sektora rolno-spożywczego, będą mogli uczestniczyć w panelach dyskusyjnych dotyczących najnowszych potrzeb firm w zakresie innowacji w sesjach: Certyfikacja, Dietetyka i Żywność Funkcjonalna, Dodatki do Żywności, Logistyka, Opakowania, Produkcja Pierwotna.
Bardzo ciekawie zapowiadają się seminaria, zaplanowane na drugi dzień Kongresu (12 września). Już same tytuły wzbudzają zainteresowanie:
Podczas pierwszego dnia Kongresu odbędzie się posiedzenie Grupy Inicjatywnej Klubu Eksporterów do Indii, pod przewodnictwem Marka Marca. Warto na nim być, gdyż Indie z populacją ponad 1,3 miliarda mieszkańców, są obecnie najbardziej atrakcyjnym rynkiem świata, dla producentów i eksporterów żywności.
Aby zachęcić do udziału w Kongresie, warto wymienić kilka nazwisk spikerów sesji tematycznych:
Kongres Bezpieczeństwa Żywności jest połączony z Targami Żywności Koszernej „KOSHER SHOW PL” oraz Targami Innowacji i Inspiracji „INNOVATION and INSPIRATION EXPO”, które odbędą się w dniach 12-14 września w halach PTAK EXPO w Nadarzynie. Uczestniczący w tych targach, będą mieli okazję:
Oba wydarzenia, czyli Kongres i Targi, to świetne okazje na spotkania B2B, nawiązywania nowych kontaktów, poznawania ludzi z branży, rozmowy mniej lub bardziej oficjalne.
Portal IGRIT.PL ma zaszczyt być partnerem medialnym Kongresu, na który serdecznie zapraszamy. My tam będziemy z pewnością.
Program Kongresu, w PDF, do pobrania.
Strona internetowa Kongresu http://foodcongress.org